Friday, October 31, 2008

Melko tavatonta

Kielen lisäksi uudessa ympäristössä on ällistyttävän paljon "kirjoittamattomia" sääntöjä (niin kuin mikään tällä infoähkyn aikakaudella jäisi kirjoittamatta – jätä se vaan meidän blogaajien huoleksi...). Turisti ei niitä välttämättä huomaa, mutta maahanmuuttajalle ne tulevat eteen.

Mitä kierrätetään, miten jätteet lajitellaan? Heitetäänkö pullot roskiin vai viedäänkö kauppaan? Kummalla puolella seistään liukuportaissa, entä odotetaanko oikeasti suojatien edessä vihreää? Onko alkoholin nauttiminen julkisella paikalla paheksuttavaa? Entä fyysiset lemmentunnustukset? Kuinka monta kaljaa juodaan, jos käydään yhdellä? Oletko rikollinen jos virtsaat puskassa perjantai-iltana sen "yhden" jälkeen?

Lista on loputon, mutta pikkuhiljaa sitä oppii. Samoin kuin jos on jo muodostanut käsityksen, että joku kaupunginosa on tylsä ja ankea, kunnes sattumalta erään kulman takaa löytyy se täydellinen sushibaari tai viinikauppa. Tai kun omaan, paikallistenkin arvostamaan, varakkaaseen ja pultsarittomaan kortteliinsa on hullaantunut juuri niin kauan kunnes tajuaa, ettei sieltä saa edes kebabia klo 23 jälkeen. Perjantainakaan.

Mikä näitä ihmisiä vaivaa?

1 comment:

Pupuce said...

Hei, encantada ! :) Iloinen yllätys löytää siut - olet tilannut miut Bloggerista näköjään. Aloin heti arvailemaan, missäpäin mahdat olla. Espanjaa veikkailen.

Toisaalta olisi mukava saada tietää enemmän maasta, mutta kunnioitan päätöstäsi pysyä mahdollisimman anonyyminä.

Voi hyvin.