Thursday, November 27, 2008

Ääntämässä

Kielikurssit ovat oiva tapa tavata uusia ihmisiä, etenkin vieraan kielen keskustelukurssit. Erilaisin kieliopillisin keinoin kukin joutuu vuorollaan kertomaan itsestään, mistä pitää, miten asuu, miten vietti lomansa ja niin edelleen. Tuntien henki ja luonne on hyvin lapsenomainen ja lämmin (toisin sanoen naiivi ja haavoittuvainen, kuten rakastuvalla ihmisellä), mihin kaikki väkisinkin mukautuvat – on vaikeaa ilmaista itseään kovinkaan monimutkaisesti, kun keinovarat ovat rajoitetut. Koska paikalla on usein ihmisiä hyvin erilaisissa elämäntilanteissa, on mahdollista laajentaa ystäväpiiriään oman välittömän ammatti/opiskelu/tuttavakuvioiden ulkopuolelle. Sitä paitsi tällaisissa tilanteissa oman työni erikoislaatuisuus tulee väistämättä esiin, joten näyttäydyn kiinnostavana, erilaisena tyyppinä myös sisäisesti (ei niin ettenkö olisi ymmärtääkseni varsin hyvännäköinen muutenkin).

Harmi kyllä ehdin työ- ja muilta karkailukiireiltäni kurssille vain syksyn ensimmäiselle ja viimeiselle kerralle (niinä parina kertana, kun olisin päässyt, piti kurssi taukoviikon). Sen lisäksi joka toisella kerralla on vasta-alkajien, joka toisella edistyneempien kerta. Olin tietenkin autuaasti pudonnut kärryiltä ja jouduin edistyneempien kerralle. Ja koska aikaakin oli vielä kulunut pari kuukautta, oli oppitunti kaikin puolin melkoinen crash course. Suureksi harmikseni opettaja käännytti ovelta uuden vasta-alkajan, kuvankauniin armeenialaisen (oliivinruskeat hiukset, mallin kasvot ja siniset silmät), ja maailmaasyleilevästi hymyilevä, ääntämyksensä perustella slaavi punapää taisi olla jo ehtinyt lämmetä poninhäntäiselle vieruskaverilleen. Pitäisiköhän vaihtaa suosiolla vasta-alkajien ryhmään? Pidän haasteista... mutta pidän myös haasteista, ymmärtänette.

Sitä paitsi pidin eilen illalla pikkutunneille venähtäneen (viini- ja pastapainotteisen) työkokouksen asunnollani paikallisella kielellä, minkä lisäksi olen viikon sisään esitellyt työtäni tuolla kielellä jo kahdesti. Ehkä voin siis hyvillä mielin vaihtaa vasta-alkajien ryhmään, eikö se olisikin loogista?

No comments: