Wednesday, January 28, 2009

Oi voi, taas söin liikaa sushia...

Suomessa ei voisi oikein kuvitellakaan syövänsä itsensä ähkyyn sushista. Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta noin 12 nigirin/makin annoksestahan saa Helsingissä maksaa jopa 16 euroa (toista kymppiä joka tapauksessa). Tällaisen annoksen jälkeen sitä on korkeintaan iloinen siitä, että raaski taas tuota kallista herkkua ostaa. Itselläni tulee monesti sushinhimo sunnuntaisin, vaikkapa pienessä kohmelossa, mutta sunnuntaisin sushipaikat ovatkin melkein kaikki kiinni!

Olen ollut sushin ystävä siitä asti kuin muistan, ja rakkauteni japanilaiseen keittiöön (ja rank-a sushiin) syttyi todella toissa vuonna Kiotossa oleskellessani. (Jos menette Japaniin, ja syötte lihaa, menkää edes yhtenä iltana hyvään sukiyaki- ja toisena hyvään tonkatsu-ravintolaan.)

Täältä olen löytänyt kaksi sushia tarjoavaa all-you-can-eat-ravintolaa. Toinen on sellainen liukuhihnapaikka, jossa sushi ei ole aina ihan vasta silmien edessä rullattua, mutta valikoimassa löytyy (mm. grillattua unagia, eli ankeriasta, lisäksi myös vaikkapa mustekalaa ja vaihteluksi pieniä sashimejakin - mainittakoon, että tonnikalansa on pehmeän suussasulavaa). Perinteiseen seisovaan pöytään verrattuna on kätevää, ettei lisää hakeakseen tarvitse nousta. Ruokaa saa klo 17 eteenpäin hieman vajaan 17 euron hintaan. Paikka on lisäksi vain parin korttelin päästä kämpältäni.

Toinen paikka on lähellä päärautatieasemaa, mutta sinnekin kävelee. Siellä lounasbuffet on noin 12 euroa (illalla muistaakseni noin 17), ja sushipöydän lisäksi tarjolla on erilaisia kiinalaisia ruokia, salaattia sekä peking- ja miso-keittoja. Kaksi japanilaista sushikokkia rullailee susheja kokeneen näköisesti ja ne kannetaan tuoreeltaan buffet-pöytään. Vaikoima ei ole suuren suuri (sanoisinko yhteensä 20 erilaista nigiriä/makia), mutta kaikki on tuoretta. Miinuksena omaan makuuni hieman turhan etikkaiset nigirit. Paljon sushia syödessä kun tulee jano, ja juomathan maksavat tietenkin ekstraa.

Koko rahalla on tullut kyllä syötyä. Jälkimmäisessä joskus hirmunälkäisenä viisikin lautasellista (à n. 12 sushia), ensinmainitussa ei ole tullut laskettua, koska kantavat nigiriparin/makikvartetin sisältävät lautaset nopeasti pois. Ihan hyvä hinta-laatusuhde eikä tarvitse päivällä enää muuta syödä (juoda kyllä pitää sitäkin enemmän).

No comments: